top of page

DE SPEKTAKEL MAKKER

Dirk Bruinsma is De Spektakel Makker. Hij is geboren in 1985 in het Friese dorp Kollumerzwaag (Kollumersweach), nabij het idyllische Veenkloosterbos (Feankleasterbosk) dat rond 1840 aangelegd is door architect L. D. Roodbaard. In datzelfde bos ging in 2006 zijn eerste grote locatievoorstelling in première met de titel Verborgen Legende. 

 

Na twee jaar Jeugdtheaterschool 'n Meeuw in Leeuwarden, diverse regies bij amateurverenigingen in Noordoost Friesland, een tweede succevolle theaterpremière met de titel Stone Mansion en een HAVO diploma op zak, ging Dirk naar Utrecht om in 2010 succesvol af te studeren aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Tijdens zijn studie heeft hij verschillende kleine en experimentele voorstellingen gemaakt. 

 

Anna, het verhaal van de Russische Anna Feodorovna Belova en haar dranklustige broer Mikhaïl. Een intieme voorstelling op een nagelwit vlak van twee bij twee. Een verhaal over de breekbaarheid van het menselijk bestaan. Hoe vreugde en verdriet hand in hand kunnen gaan en familiebanden een mens kapot kunnen maken. 

Blackbox, een verhaal over zelfmoord en homoseksualiteit. Over de perceptie van goed en fout. Over familie, geloof, hoop en liefde. Blackbox is een interactieve theatervoorstelling, een live performance of een indringende gebeurtenis. 

BLACK OUT, zijn afstudeervoorstelling over de ontwikkeling van de identiteitsbeleving van jongeren. Een educatieve voorstelling die uiteindelijk met hulp van COC Nederland en de gemeente Utrecht drie jaar lang door Nederland heeft getourd langs diverse middelbare scholen. 

 

Na zijn studie wist hij met hulp van velen de bijzondere community-art locatievoorstelling HEBECA in het Friese dorp Jistrum te realiseren. Een project met een aanloop van twee jaar vol kleine en verrassende projecten. Om uiteindelijk in de zomer van 2012 in de Broekspolder, onder de rook van het Bergumermeer, in première te gaan. Het Fonds voor Cultuurparticipatie riep HEBECA uit tot 'Pareltje van een Project 2012'. 

 

Momenteel werkt Dirk als artistiek leider voor PeerGroup, het locatietheatergezelschap van het noorden. Hij heeft voor het gezelschap al diverse producties op naam staan, waaronder Roodkapje een rebels sprookje op het Balloërveld, de trilogie over het leven van de Friese volkslegende Grutte Pier, Het Einde Der Tijden in de oude landbouwschuur van Staatsbosbeheer en Stesti | Geluk op het dak van The Big Building in samenwerking met Noorderzon en Divadlo Archa in Praag. Momenteel regisseert hij de grote zomerproductie De Affaire Vermaning en werkt hij samen met het vaste PeerGrouP team aan een toekomstvisie voor het gezelschap en de projecten die de komende jaren ontwikkeld worden. 

bottom of page