top of page

FILM

Grutte Pier fan Kimswert | Teaser

Grutte Pier fan Kimswert is een grootschalige locatietheater productie van PeerGrouP locatietheater noord Nederland. De voorstelling is in première gegaan in de zomer van 2016 met een bezoekersaantal van 10.000 bezoekers. De voorstelling is door de Theaterkrant met 4 sterren beoordeeld, door het Fonds voor Cultuurparticipatie genomineerd voor een Gouden C en met 25 uitverkochte voorstellingen een groot succes. In de winter van 2017 vindt het derde en laatste deel van de Grutte Pier trilogie plaats in de Laurentiuskerk van Kimswerd, kasteel Radboud in Medemblik en de Grote of Martini kerk in Sneek. Kaarten zijn verkrijgbaar op de website www.peergroup.nl Dirk Bruinsma is schrijver, regisseur en projectleider van Grutte Pier fan Kimswert. 

Stesti | Geluk - Blog #1 Black Water

Regisseur Dirk Bruinsma reist met vier jonge theatermakers uit Tsjechië en Nederland af naar het Ertzgebergte in het noorden van Tsjechië op zoek naar geluk. De reis brengt de vijf jongeren naar een prachtig landschap dat langzaam verdwijnt door bruinkoolwinning. Dit project is geproduceerd door PeerGrouP locatietheater noord Nederland, Noorderzon performing arts festival Groningen en Archa Theatre Praag. 

Grutte Pier De Famylje

Grutte Pier ‘DE FAMYLJE’ is een grote zoektocht naar de nazaten van de legendarische Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier. Iedereen in Friesland, Nederland en daarbuiten wordt opgeroepen na te gaan of hij/zij familie is van Pier. Verwanten treden officieel toe tot DE FAMYLJE en worden uitgenodigd op De Grutte Pier Famyljedei op zondag 19 juni 2016 in Kimswerd.

De Arumer Zwarte Hoop

Voor de locatievoorstelling Grutte Pier fan Kimswert zoekt Dirk Bruinsma soldaten die meedoen in het beruchte leger van Grutte Pier, de Arumer Zwarte Hoop. De oproep heeft ruim zestig soldaten opgeleverd die meedoen in de grootschalige locatievoorstelling die in september 2016 in premiere is gegaan en 27 maal in de Friese zeeklei gespeeld heeft. 

De Molkfabryk Burgum

Dirk Bruinsma is samen met een team van experts op het gebied van architectuur en bouwkunde bezig een nieuwe bestemming te ontwikkelen voor de oude zuivelfabriek aan de Bergumerdaam in Burgum. Het plan is om een interactieve ontmoetingsplaats te creëren in een groene omgeving.

 

Studenten van de Noordelijk Hogeschool Leeuwarden hebben in 2014 de fabriek gekozen als onderdeel van hun afstudeeropdracht. Zij zijn tot een haalbaar herbestemmingsplan gekomen dat nu als basis dient voor de definitieve herbestemming. Het filmje hiernaast is een visualisatie van wat het kan worden. Onderdelen binnen deze herbestemming zijn onder andere een interactief zuivelmuseum, educatieve kaasmakerij, hotel, restaurant, klimtoren, theater en kinderboerij. 

Grutte Pier De Brân - REGISTRATIE

GPTV maakte een prachtige registratie van Grutte Pier De Brân. 

 

Donderdag 29 januari 2015 vond het eerste deel in het drieluik over de beruchte Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier plaats in Kimswerd. De eenmalige happening Grutte Pier | de Brân stond stil bij het feit dat het die dag precies 500 jaar geleden was dat Pier opstond en ten strijde trok tegen de bezetters van Friesland. De nabootsing van de aangestoken brand op zijn boerderij zorgde voor een uiterst sfeervolle en spectaculaire avond. 

Oudejaarsconference Guide Weijers - Intro film

Ismael Lotz (De FilmMakerij) is gevraagd de introfilm van de oudejaarsconference 2014 van Guide Weijers te maken. Dirk heeft samen met Ismael de regie gevoerd voor deze film waarin DJ Hardwell Guido nieuw leven inblaast. Dirk en Ismael werken vaker samen waarbij Dirk zich meer richt op de regie van acteurs en Ismael de algemene regie van het camerawerk voert. 

 

Samen met een vast team van filmmakers hebben zij een spannende korte film gemaakt die Guido tijdens zijn theatershow als introductie liet zien. Het resultaat is tevens uitgezonden op oudjaardsnacht tijdens de conference van Guido Weijers. 

Holy Shit

Holy Shit is een korte film die in 48 uur door De Filmmakkers is gemaakt voor het 48 Hour Film Project Leeuwarden 2014. De film heeft de publieksprijs gewonnen.

 

Klaas, directeur van Green Solutions, heeft een fetish voor Zwarte Pietjes. Daarom kijkt hij elk jaar halsreikend uit naar de decembermaand en het jaarlijkse Sinterklaasfeest op kantoor. Maar dit jaar krijgt hij wel een heel macaber cadeau!

De hoofdrollen worden vertolkt door Albert Secuur en Thirsa van Til.

 

Dirk Bruinsma heeft het script geschreven en de regie gedaan voor de film. 

Fred's Last Minute

In het kader van het 48 Hour Film Project Leeuwarden 2013 werd deze korte film gemaakt door Team de FilmMakerij. 

 

De film gaat over een uitgeblust stel dat een weekendje in Leeuwarden in een hotel verblijft. De hoofdrollen worden vertolkt door Meriyem Manders en Wybo Smids, beiden genomineerd als beste actrice en beste acteur. De film won 4 awards, namelijk; Beste Film, Beste Filmposter, Beste Script en de publieksprijs. In New Orleans won Fred's Last Minute tevens de 'Best Ensemble Acting' award.

 

Dirk Bruinsma heeft het script geschreven en spelregie gedaan voor de film.

Vitalis Commercial

Vitalis biedt consumenten comfort- en mobiliteitsverhogende producten zoals scootmobielen, relax- en sta-op fauteuils, rollators trapliften en hoog/laagbedden. 

 

In 2014 heeft Dirk Bruinsma in opdracht van Metafoor Media! de regie van de acteurs verzorgd.

Restart

Dirk is lekker aan het hardlopen door het park. Totdat....


Restart is een korte film van Ismaël Lotz met in de hoofdrol Dirk Bruinsma. 
 

Camerawerk werd verzorgd door Theo Ligthart. Het licht door Frans Tigchelaar geassisteerd door Martijn Meijer en Roel Harkema. De muziek en geluidsnabewerking door Linze Valk en de visual effects door Frank Boxman.

RESTART - Behind the Scenes

Vond je RESTART leuk?

Dan mag je de Behind the Scenes ook niet missen!

 

"Just an ordinary day at the office"

     Frans Tigchelaar | Gaffer Restart

HEBECA (Omrop Fryslân)

Omrop Fryslân maakte op 12 september 2012 een reportage van de première van de grootste locatievoorstelling van 2012; HEBECA. 

 

HEBECA is een groots en meeslepend openluchtspektakel aan de oever van het Bergumermeer. Een prachtige Friestalige voorstelling over de vuurtdurende spanning tussen traditie en verandering en het kiezen tussen die twee. Met topacteurs Peter Tuinman, Hilly Harms, Feije Spoelstra en Tet Rozendal, ontroerende muziek van nationaal kampioen Fanfare-orkest Joost Wiersma, Friese paarden en een immens decor op een geweldige locatie.

 

Dirk Bruinsma is initiatiefnemer en regisseur van dit bijzonder locatieproject dat door het Fonds voor Cultuurparticipatie uitgeroepen is tot 'Pareltje van een Project 2012'.

HEBECA - Commercial

Voor HEBECA, de grootste locatievoorstelling van 2012, heeft De FilmMakerij een commercial gemaakt. De grote uitdaging bij het maken van deze commercial was het in beeld brengen van de voorstelling HEBECA én de zeven sponsoren van de commercial. In 40 seconden. Het was een enorme uitdaging met een prachtig resultaat. De commercial is uiteindelijk vier weken lang uitgezonden op Omrop Fryslân en heeft een positieve bijdrage geleverd aan het hoge bezoekersaantal van de voorstelling. 

 

Van het HEBECA project (en andere projecten) zijn veel filmpjes gemaakt. Deze zijn te vinden op YouTube. 

HEBECA Festijn

Een jaar voor aanvang van HEBECA, de grootste locatievoorstelling van 2012, ging het HEBECA festijn in première. Een feest door en voor het dorp Jistrum. 

 

Dirk Bruinsma heeft samen met Stichting Sjoch! en veel vrijwilligers uit Jistrum een dorpsfestijn gemaakt voor alle doelgroepen uit het dorp. Het was de start van een jaar vol HEBECA activiteiten. 

BLACK OUT - RTV UTRECHT

BLACK OUT is ontstaan op initiatief van een docent van het Gerrit Rietveld College in Utrecht. Hij zag dat leerlingen op zijn school agressie toonden tegen homsexuele mede-leerlingen en dat de acceptatie van homoseksualiteit als normale identiteitsbeleving rap achteruit ging. Homo gebruiken als scheldwoord was op zijn school heel normaal. Het was voor hem de aanleiding om contact op te nemen met Dirk Bruinsma en een nieuwe jongerenvoorstelling te ontwikkelen. Een voorstelling die naadloos aan zou sluiten bij de doelgroep.

 

Dirk Bruinsma heeft een klein team geformeerd en is samen met de jongeren in gesprek gegaan om tot een passende voorstelling te komen. BLACK OUT was het resultaat. 

YouGANDA

Tijdens zijn studie heeft Dirk Bruinsma samen met tien medestudenten Stichting ZoetZuur opgericht om een voorstelling te maken over sexualiteit en condoomgebruik onder jongeren. Na de voorstelling Flirten met de Dood, die op scholen rond Utrecht ging spelen, zijn zij een project op gaan zetten in Oeganda - Afrika. In de zomer van 2010 is de groep naar Oeganda vetrokken en hebben ze samen met Oegandese straatjongeren en artiesten een nieuwe voorstelling gemaakt. Deze voorstelling hebben zij op meerdere scholen in en rond de hoofdstad Kampala gespeeld. 

 

De ervaringen hebben geleid tot een nieuwe voorstelling in Nederland met een educatief programma voor jongeren van middelbare scholen. 

 

De beelden hiernaast zijn een klein onderdeel van de documentarie die is gemaakt. 

BLACK OUT

BLACK OUT is een stoere schoolvoorstelling in het hart van de gymzaal zonder abstracte shit, eerlijk, puur, oprecht en in-your-face.

 

Een voorstelling ter bevordering van de sociale acceptatie van homoseksualiteit onder jongeren. In regie en script van Dirk Bruinsma. 

Stone Mansion - Omrop Fryslan NEP

Op vrijdag de dertiende van januari 2006 ging de Friestalige Komische Spektakelthriller Stone Mansion in première. Een doldwaze en heftige voorstelling in buitenplaats 't Wiid die zich afspeelt in een 'verlaten' Mansion in het Friese Lauwersmeergebied.

 

Dirk Bruinsma was initiatiefnemer van deze productie en heeft het script geschreven. Samen met Tineke Broers heeft hij de regie voor dit project gedaan. Ismael Lotz, tevens acteur in de voorstelling (Hans Spook) maakte speciaal voor de voorstelling video opnames die geprojecteerd werden op het grote schilderij in het decor van de voorstelling. 

Please reload

bottom of page