top of page

AYE AYE SIR!


"AYE AYE - Ik begrijp wat je bedoelt en ga meteen over tot actie!"


Je bent boer, of slager, schoolmeester, verkeersagent. Je hebt een eigen huis gekocht, met hypotheek. Jij en je vrouw hebben twee heerlijk puberende kinderen en wonen in een rustig plattelandsdorp in het noorden. Er gebeurt weinig spannends totdat er langzamerhand onrust uitbreekt in de grote stad. Men is het zat om ongehoorzaam toe te zien hoe de vruchtbare grond uitgeput wordt en niemand meer wat te zeggen heeft. Door de crisis is er nog nooit zoveel werkloosheid geweest. Pensioenen worden niet meer uitbetaald, supermarkten drijven de prijzen tot een abnormaal hoog niveau en om de mogelijk opkomende protesten tegen te gaan verschijnt er steeds meer blauw en groen op straat. Er ontstaan opstandjes, die overgaan in bezettingen, plunderingen. in geweldadige acties, in chaos. De ME wordt ingeschakeld, het leger komt eraan te pas, er is geen ontkomen meer aan! Thuis ben je niet meer veilig, als je je niet verzet tegen de onrust op straat. Als het onwerkelijke werkelijheid wordt en je eigen huis en haard in vlammen opgaan, je vrouw en kind om het leven komen en er niks meer overblijft dat thuis of veilig heet slaat de vlam in de hersenpan.


En dan staan ze op; de helden die het zo zat zijn om nog langer in dit grote boze systeem te leven, afhankelijk van alles en iedereen. De leiders die charismatisch zijn, sterk en overtuigend. Die jou tot het uiterste kunnen drijven, je emotionele staat van zijn, je normen en waarden, je rationele grenzen kunnen laten verdwijnen. Die van jou een machine maken die doet wat opgedragen wordt: AYE AYE SIR! Ze weten veel medeburgers en gelijkgestemden aan zich te binden en vormen een eigen leger. Een stormram tegen onderdrukking. Een leger dat terugvecht, voor vrijheid en onafhankelijkheid. Het zijn de vechters niet de vluchters. Het zijn de vrijheidssrijders anno nu.


Wat zou er in jou leven moeten gebeuren om die knop om te draaien en ten strijde te trekken? Heb je ooit dat gevoel van onderdrukking en machteloosheid ervaren? Wat gebeurde er met je hoofd en je met je lijf? Denk je dat je het in je hebt als het erop aankomt? Jij of ik. Leven of dood.


Grutte Pier De Misje onderzoekt hoe dit mechanisme werkt. Onder druk zijn we tot dingen in staat die in ons dagelijks denken onmogelijk lijken. Samen met ervaringsdeskundigen ontwikkelen we een programma voor De Misje. De eerste orienterende gesprekken zijn geweest en langzamerhand ontstaat een plan waar we volop voor gaan. Want zou jij je aanmelden als je mee kunt vechten voor de vrijheid? Jou vrijheid?
Nieuwe posts
Recente Posts
Archief
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page