top of page

Anders zijn is OKAY!

Naar aanleiding van de flyer die mensen in Amsterdam-West in de brievenbus vonden

Er is iets mis met ons schoolsysteem. We durven niet meer ergens voor te staan. Dus vinden we alles goed. Zolang je jezelf maar uit, een mening hebt. Dat brengt alles in gevaar. Denk ik. Een docente van een goede vriend (die aan het inburgeren is) durft de klas met vluchtelingen uit onder andere Oeganda, Kenia, Somalië en Syrië te vragen hoe ze tegen homoseksualiteit aankijken. Nou, dat brengt discussie los. En niet in positieve zin. De docente pakt haar lesplan erbij en wrijft zich over haar slaap. Ze zet haar idee van integratie maar even aan de kant. “Goed dat je een mening hebt, jou mening mag er ook zijn.” … De goede vriend, gevlucht uit eigen land omwille van de omstreden wet tegen homoseksualiteit, kijkt met verbazing rond. De docente weet zich geen raad met wat ze overhoop heeft gehaald. Wat nu? De goede vriend voelt zich niet meer veilig in de klas. Hij besluit de docente erop aan te spreken. Die docente weet dat heel SMART onder de tafel te vegen. En daar blijft het bij. De goede vriend verhuist naar een andere klas … Hij past zich aan. Goed geïntegreerd zou je kunnen zeggen …

Ik heb het al eerder gemerkt toen ik Black Out maakte, een voorstelling ter bevordering van de acceptatie van mensen die anders zijn, dus ook homoseksuelen. Uitgaande van de norm. Alhoewel ik dat liever vergeet, die norm. Mijn norm is dat anders zijn een verrijking van het leven is. Maar goed. Black Out. Dus. Een voorstelling op de middelbare school, in het hart van de gymzaal. Een voorstelling voor jongeren. Fictief in een boksring. Een gevecht tussen drie jongeren die in de bloei van hun leven staan. Met ieder zijn of haar eigen dilemma.

Hoe vaker we de voorstelling uitvoerden, hoe sterker mijn beeld werd van het werkelijke probleem. Scholen durven niet meer ergens voor te staan. Alles mag en alles kan. En daar ligt nou net het probleem. Het zou in mijn opinie uitgedragen moeten worden als basisregel op school: Anders zijn is okay! En een ander veroordelen (of pesten) vanwege zijn of haar anders zijn is iets dat wij niet tolereren op deze school. En niet zonder consequenties. Na een eerste waarschuwing volgt … deportatie van de leerling? Of in ieder geval een integratietraject. Want anders zal er nooit iets veranderen. Ik vind dat scholen regels op moeten stellen wat betreft wel en niet mag op een school. En die regels ook, op een positieve maar serieuze wijze, zichtbaar maken in de wandelgangen. Want als de school het niet doet, wie doet het dan wel?


Nieuwe posts
Recente Posts
Archief
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page