top of page

PROJECTEN

Grutte Pier De Bezinning

December 2017

Grutte Pier – De Bezinning is het derde en laatste deel van de trilogie over Grutte Pier in regie van Dirk Bruinsma. Na de herdenkingsbijeenkomst De Brân en het openluchtspektakel Grutte Pier fan Kimswert is het nu tijd voor een terugblik op de bloedige strijd van de gevreesde Friese vrijheidsstrijder.

De Bezinning
Op de plek waar zijn voetstappen klonken, zijn strijdkreten galmden, wordt een nieuw verhaal verteld. De Bezinning brengt ons een Pier uit deze tijd. Een militair keert terug naar huis na een strijd in een land ver van hier. Kan hij de oorlog loslaten als het dagelijks leven roept? Pier wordt gespeeld door Hilbert Dijkstra. Nynke Heeg speelt zijn vrouw Sylke. Regie is in handen van regisseur en artistiek leider Dirk Bruinsma. De voorstelling is geschreven door Anouk Saleming. 

***** Leeuwarder Courant

**** Trouw

**** Theaterkrant

Grutte Pier De Verzoening

September 2017

Op zaterdag 23 september 2017 vaart een vredesvloot van Friesland naar Medemblik. De vredesvloot is onderdeel van De Verzoening, een grote verzoeningsdag ter nagedachtenis aan het Beleg van Medemblik in 1517 door de Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier. Precies 500 jaar na dato steken de bewoners van Kimswerd het IJsselmeer over en reiken daar de hand aan de bewoners van Medemblik.

Het Beleg van Medemblik
Grutte Pier verplaatste zijn strijdtoneel naar de Zuiderzee. In 1517 belegerde hij met De Arumer Zwarte Hoop de Hollanders bij Medemblik. De bevolking kon bijtijds vluchten naar het kasteel van Medemblik en hield onder leiding van kasteelheer Van Buren dapper stand. Uiteindelijk moest Pier het beleg opgeven. Na plundering en brandstichting van de verlaten huizen toog Pier met zijn leger naar het volgende dorp. Deze dramatische gebeurtenis is aanleiding voor een grote verzoening tussen Kimswerd en Medemblik.

Verzoenen
Verzoenen doen we met behulp van een 16e-eeuwse blusemmer. Deze vullen we op zaterdag 23 september bij zonsopgang om 7:28 uur bij de oude waterput in Kimswerd. Vervolgens geven Kimswerders deze emmer van hand tot hand door, op weg naar klipper De Passaat die dit verzoeningswater naar Medemblik vaart. De Passaat en andere zeilschepen vormen een kleine vloot die de emmer met Fries water het IJsselmeer overbrengt. Stipt om 8:30 uur vertrekt de Passaat uit de haven van Harlingen. Aan boord: Grutte Pier en heel veel inwoners van Friesland. 

 

Medemblik
De geplande intocht van de Vredesvloot is om 13.30 uur in de Oosterhaven van Medemblik. De boten zijn uiteraard afhankelijk van de wind. Dweilorkest Windkracht 13 zorgt voor de muziek als je op het Havenhoofd staat te turen naar de naderende vloot! Al wachtende krijg je ook een routekaart van de tocht.

 

Geef de emmer door!
Wil je ons helpen in Medemblik met het doorgeven van de emmer? Dat kan door om 14:00 uur aanwezig te zijn bij het Havenhoofd aan het einde van de Oosterhaven, het vertrekpunt van de bonte optocht door de stad. We vormen een menselijke keten door de stad op weg naar Kasteel Radboud, iedereen die meedoet in de keten tilt een klein stukje de emmer met water en geeft deze door aan de volgende persoon in de keten. Je kunt ook later op de route aansluiten, of alleen de emmer doorgeven voor je eigen huis of winkel zonder daarna mee te lopen.

Vlak voor Kasteel Radboud zal de vriendschapsband tussen beide plaatsen op symbolische wijze officieel worden gemaakt door de burgemeesters van Medemblik en Kimswerd. Ook wordt het strijdvuur tussen de twee plaatsen geblust. De dag eindigt met De Nacht van Pier, een kroegentocht in het historische centrum van Medemblik.

Wat gebeurt er nog meer?
Naast het doorgeven van de blusemmer is er van alles te zien tijdens de route: leerlingen van middelbaar onderwijs De Dijk doen theatrale actie, routeborden gemaakt door cliënten van zorginstelling Leekerweide verwijzen naar historische achtergrondinformatie op de route, muziek van dweilorkest Windkracht 13 en vrijwilligers van Kasteel Radboud, It Grut Frysk Boerinnenkoor en het leger uit de voorstelling Grutte Pier fan Kimswerd lopen in kostuum mee, leden van Waterscouting Medemblik ontvangen de boten met fakkels, de Grutte Pier reus van het Reuzengilde loopt mee en natuurlijk Grutte Pier himself in de persoon van acteur Hilbert Dijkstra. Op de kruising Breedstraat – Nieuwstraat reiktcabaretier Vincent Bijlo rond 14.30 uur de PAX-vredesduif 2017 uit aan PeerGrouP, Kimswerd en Medemblik. 

De Verzoening is een idee van Dirk Bruinsma in opdracht van PeerGrouP locatietheater Noord Nederland in samenwerking met Kimswerd en Medemblik als onderdeel van de Grutte Pier Trilogie.

Stesti | Geluk

September 2017

Štěstí | Geluk is een voorstelling op het dak van het oude postkantoor in Groningen (tegenwoordig bekend als The Big Building) voor Noorderzon 2017, gemaakt door PeerGrouP locatietheater en Archa Theatre in Praag. 

In de hedendaagse maatschappij worden we voortdurend geprikkeld om dingen te kopen, dingen leuk te vinden of dingen na te jagen. De afbetaling van je hypotheek, hippe schoenen voor je dochter of likes op je Facebookpagina. We zijn volledig losgeweekt van de grond onder onze voeten. De rol van het landschap dat ons eeuwenlang heeft gevormd en gekneed is uitgespeeld. Of lijkt dat maar zo? Wat als diezelfde grond terugvecht? Met bevingen of desolaatheid?

In Štěstí | Geluk maken jonge theatermakers uit Tsjechië en Nederland onder leiding van Dirk Bruinsma een voorstelling over onze relatie met het landschap. Hoe verhoudt het bevende Groningse land rond Loppersum zich tot het afgeschraapte land rond Horní Jiretín in Tsjechië? De gasboringen in Groningen veroorzaken aardbevingen; in Horní Jiretín wordt de bruinkoolrijke bodem zo ver het oog reikt van het land geschraapt. Wat stellen die hippe sneakers nog voor als de grond onder onze voeten letterlijk verdwijnt?

Štěstí | Geluk is een samenwerking van PeerGrouP, Archa Theatre productiehuis voor hedendaagse podiumkunsten in Praag en Noorderzon Performing Arts Festival Groningen. De voorstelling was te zien in de zomer van 2017 op het Noorderzon Festival (aug. 2017). [foto: Reyer Boxem]

**** Dagblad van het Noorden

Het Einde Der Tijden

December 2015

Vrolijke familievoorstelling over buitengewone boswachters

 

Wist je dat Drenthe als een omgekeerd soepbord in het Nederlandse landschap ligt? En dat, als al het ijs van de Noordpool is gesmolten en Nederland onder water komt te staan, Drenthe als een eiland boven het water uitsteekt? Dan weet je ook dat als het zover is iedereen, mens én dier, naar Drenthe komt. Dat wordt een drukke boel!

 

Drie boswachters zijn niet voor een gat te vangen en slaan de handen ineen. In een verlaten schuur in het Nationaal Park Drentsche Aa bereiden ze zich voor op de komst van de klimaatvluchtelingen. Rond een zelfgebouwde maquette van het gebied werken ze alle noodscenario’s uit. Van overstromingen tot meteorietinslagen, alles wordt minutieus onderzocht. Terwijl de tijd dringt leren de boswachters opnieuw waarderen wat ze al hebben en blijkt het naderend onheil ook het begin van iets nieuws te zijn.

 

In de kerstvakantie van 2015 speelt de PeerGrouP de vrolijke familievoorstelling Het einde der tijden. Een heerlijke voorstelling voor jong en oud over flora en fauna in Drenthe en wat te doen als het water aan onze lippen staat. Geheel in de sfeer van de feestdagen wordt Het Einde der Tijden gespeeld in een stal in Oudemolen.

 

Dirk Bruinsma schrijft en regisseert deze doldwaze PeerGrouP voorstelling. 

 

****Theaterkrant

Slachtemarathon 2016: 42 KM FEEST!

4 juni 2016

Vanaf het wad tot in het hart van Friesland kronkelt de Slachte: een droom van een dijk, van Oosterbierum tot Raerd, die trots uitsteekt boven het groene weide-landschap. Al sinds de middeleeuwen ligt zij daar, altijd waakzaam om het opkomende water te keren en een beschermende arm te leggen om haar bewoners. Daarna sluimert zij lange tijd, als een rustend monument. In juli 2000 werd in het kader van Simmer 2000 voor het eerst een marathon over de oude dijk gehouden: de Slachtemarathon.

 

Vanwege het succes van de Slachtemarathon in 2000 werd besloten om de Stichting Slachtemarathon op te richten, met als doel om iedere vier jaar een Slachtemarathon te organiseren, waarbij de deelnemers onderweg worden verrast met beeldende kunst, dans, theater en muziek. De vijfde Slachtemarathon word gehouden op zaterdag 4 juni 2016. 

 

Dirk Bruinsma is aangesteld als artistiek leider voor deze jubileum editie. 

 

Grutte Pier fan Kimswert

September 2016

 Grutte Pier fan Kimswert is het vervolg op Grutte Pier | De Brân. De voorstelling is in première gegaan op 2 september 2016 in het Friese dorp Kimswerd. Grutte Pier fan Kimswert is een grootschalig openluchtspektakel op de Friese zeeklei van Kimswerd. Deze meeslepende tragedie over het leven en de missie van Grutte Pier wordt uitgevoerd door een Friese topcast, het Grut Frysk Boerinnenkoor en het rebellenleger de Arumer Zwarte Hoop. Tachtig boomstammen rijzen op uit de klei en vormen een imposant decor vol vuur, rook, Friese paarden, een waterkanon en oersterke strijders. 

               ****Theaterkrant

Grutte Pier | De Brân

29 januari 2015 | Kimswerd

In 2015, 2016 en 2017 brengt de PeerGrouP een drieluik over de beruchte Friese vrijheidsstrijder Grutte Pier (1480-1520). Deel 1 van het drieluik vond plaats op donderdag 29 januari 2015 in het Friese dorp Kimswerd met de eenmalige happening ‘Grutte Pier – De Brân | De Brand’. Met de happening stond de PeerGrouP stil bij het feit dat het die dag precies 500 jaar geleden is dat Grutte Pier opstond en ten strijde trok tegen de bezetters van Friesland. 

 

Grutte Pier | De Brân is een feest met optocht ter ere van de opstand van de Friese volksheld. Het feest begon midden in het dorp en voerde de feestgangers in optocht naar de historische locatie van Piers boerderij aan de Winkelsterlaan. Op het land werd het nagebouwde staketsel van de boerderij symbolisch in brand gestoken en verscheen uit de vlammen Grutte Pier (Dimme Treurniet). 

 

Het drieluik over Grutte Pier is een project van de PeerGrouP en is een idee van theatermaker en regisseur Dirk Bruinsma. Dirk Bruinsma is sinds 2013 verbonden aan het locatietheater gezelschap van het noorden, de PeerGrouP. De bovenstaande scenefoto is gemaakt door Reyer Boxem.

Roodkapje

14 mei 2015

Onze grootste angst is werkelijkheid geworden! De wolf is vanuit Duitsland ons land binnengewandeld en heeft geroken aan de schapen op het Balloërveld. Spoedig slaat hij zijn slag. In de tijdsgeest van nieuwe wildernis, Natura 2000 en de Ecologische Hoofdstructuur moeten wij hulpeloos toekijken.

Roodkapje is niet bang! Deze rebelse tiener neemt een dubbelloops ter hand en zal korte metten maken met de Grote Boze Wolf. Alles blijft zoals het is. Niks geen nieuwe soorten. Op weg naar oma komt ze het beest tegen, maar dan blijkt dat onder dat woeste wolfskleed een watje schuilt. Zo een die liever leert breien dan oude omaatjes opeet. En wat te denken van die nerveuze veldmanager die als een verkeersagent al die nieuwe natuur in goede banen probeert te leiden?

 

Roodkapje van de PeerGrouP is een rebels sprookje waarin de natuur banger is voor de mens, dan de mens voor de natuur. De voorstelling start 2 x per dag, zowel ’s ochtends en ’s middags in de Schaapskooi van Balloo, aan tafel bij moeder. Daarna gaan we met een gevuld mandje op weg naar oma, over het Balloërveld. De tocht is even spannend als smaakvol! Na afloop van de voorstelling is er nog genoeg Balloërveld over om op eigen houtje te ontdekken.

 

Dirk heeft de regie gevoerd voor dit prachtige project op het sprookjesachtige Ballöerveld. De bovenstaande scènefoto is gemaakt door Reyer Boxem.

               ****Theaterkrant

De Molkfabryk Burgum

02 november 2014

Dirk Bruinsma is sinds 2013 betrokken als projectleider van de oude melkfabriek in Burgum. Deze fabriek stond vroeger bekend als De Molkfabryk Een plek waar oude melkbussen als zoete broodjes over de lopende band rolden en veel mensen uit Burgum en omstreken een baan vonden. Sinds 2006 is de oude melkfabriek verkocht en tot op de dag van vandaag is er nog geen definitieve bestemming gevonden voor het complex van fabrieksgebouwen. 

 

Samen met een aantal experts op het gebied van bouwkunde en herbestemming is Dirk bezig het pand nieuw leven in te blazen. In de afgelopen periode is er contact gelegd met buurt en omgeving, met gemeente en overheid en met ondernemers uit de regio. Dit werpt inmiddels zijn vruchten af en langzamerhand wordt er een duurzaam plan ontwikkeld voor De Molkfabryk Burgum. 

Circus in Veen

9 augustus 2014

Een levende kanonskogel, scheurende motoren en een opzwepend orkest! In de maand augustus 2014 bracht de PeerGrouP het grootschalige muziektheaterspektakel Circus in Veen in voetbalstadion De Langeleegte in Veendam.

Circus in Veen is een stoere satire die zich afspeelt in de toekomst van de Veenkoloniën. De laatste trotse bewoners proberen stand te houden in dit gebied van krimp en harde werkers. Wanneer een rondreizend circus strandt in het veen, biedt de loco-burgemeester het gezelschap tijdelijk onderdak in een leegstaand stadion. De lokale bewoners zijn er niet blij mee, maar een vertrek van de artiesten op korte termijn zit er niet in: de directeur wordt ziek en zijn zoon Matteo ontdekt dat het circus financieel aan de grond zit. Alleen een nieuwe en ijzersterke show kan uitkomst bieden. En die zal Matteo met lokale hulp moeten gaan maken... 

 

Circus in Veen heeft twee maanden full time gewerkt met een vaste groep van zes professionele acteurs en vier muzikanten. Deze ploeg werd aangevuld met amateurspelers, zangers en 'circusartiesten' uit de wijde omtrek. De voorstelling werd 15 keer gespeeld voor maximaal 500 toeschouwers per avond. 

Tekst Wolter Muller en Floris van Delft Regie Floris van Delft Spel Jan Tekstra, Thirsa van Til, Reinier Demeijer, Niek van der Horst, Marco Bonisimo en spelers uit Veendam en de Veenkoloniën Muziek Remko Wind, Robert van der Tol, Panc Daalder en Laurens Blinxma. 

 

Dirk Bruinsma heeft voor Circus in Veen de vrijwilligerswerving gedaan en heeft gewerkt als regie-assistent van regisseur Floris van Delft. 

Once Upon A Time In Het Veen

4 april 2014

Once upon a time in het Veen is een 10 weken durende unieke reis met 100 meter smalspoor en een treinstel. Het reistraject volgt de eeuwenlange geschiedenis van de Drents-Groningse vervening. Zoals de grens van de ontginningen van noord naar zuid verschoof, zo wordt het spoor gelegd van het Groningse Kropswolde tot het Drentse Erica. Tijdens de reis worden 10 tijdelijke ‘stations’ gebouwd waar de voorstelling ‘Once upon a time in het Veen’ wordt gespeeld.

De titel van de reis verwijst naar de beroemde Italiaanse spaghettiwestern van Sergeo Leone ‘Once upon a time in the West’, waarin een zelfde pioniersmentaliteit wordt belicht zoals die ook heerste tijdens de grootschalige verveningen in Groningen en Drenthe. Langs de kanalen in het veen ontstonden dorpjes, langs het spoor in het Wilde Westen stations. 

 

De 100 meter spoor wordt door een spoorploeg aangelegd. De spoorploeg bestaat uit leden van de PeerGrouP, deskundigen van het Industrieel Smalspoormuseum Erica en tientallen vrijwilligers uit de omgeving. De ploeg bouwt het spoor voor de trein op en breekt het achter de trein weer af.  Per dag wordt circa twee kilometer afgelegd. 

 

Aan het einde van iedere werkweek wordt een station en een tribune gebouwd. Hier speelt op de vrijdag- en zaterdagavond de muzikale ‘snertwestern’ Once upon a time in het veen. Het verhaal is geënt op de filmklassieker maar omgetoverd naar de monumentale, uitgestrekte veenkoloniën van Groningen en Drenthe.

Dirk Bruinsma heeft voor Once Upon A Time In Het Veen de vrijwilligerswerving gedaan, meegespeeld in de voorstelling als barman Warnke en vele kilometers spoor gesjouwd van Wolfsbarge naar Erica. 

Wildernis Wandeling

2013 & 2014

De PeerGrouP ontwikkelt voor Staatsbosbeheer een uniek belevingsconcept: de Wildernis Wandeling. Een theatrale en muzikale tocht door de natuur van Staatsbosbeheer. In 2013 heeft het PeerGrouP team een nachtwandeling georganiseerd in de bossen van Elp en in 2014 een dagwandeling op het eiland Terschelling. 

 

Dirk Bruinsma speelt en regisseert samen met Marin de Boer, Joran de Boer, Elles Kiers en Sjoerd Wagenaar. 

LOFAR

Zomer 2013

In De Lofar Expeditie gaan we op reis naar de oorsprong van ons heelal. Vincent Bijlo denkt de snelste route naar de oerknal te weten. Onderweg verzeilt de expeditie in een spannend kosmisch avontuur dat nieuw licht op ons bestaan werpt.

 

Met veel muziek, humor en verbeeldingskracht brengt de PeerGrouP het schijnbaar oneindige universum van de astronomie dichterbij. Zwarte gaten, gekromde ruimte en supernova’s: alles wordt helder. In ruim een uur reizen we miljarden lichtjaren terug en wie weet horen we zelfs de oerknal.

 

Dirk Bruinsma heeft meegespeeld in deze kosmische locatievoorstelling en samen met Sjoerd Wagenaar de regie gevoerd. 

Black Out

In 2010 studeerde Dirk Bruinsma af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht met de succesvolle schoolvoorstelling Black Out. Deze voorstelling, mede ondersteund door de gemeente Utrecht en COC Nederland, heeft drie jaar lang door heel Nederland kunnen touren en veel scholen bezocht.

 

Black Out is een schoolvoorstelling die de dialoog rond geaardheid en de identiteitsbeleving van jongeren op gang wil brengen en hierdoor de sociale acceptatie van homoseksualiteit onder jongeren wil vergroten.

 

Black Out is een zapvoorstelling in een bokswedstrijd vol snoeiharde muziek en kick-ass moves, nasty pruiken en kletsende sokken, rete-slechte moppen en een meid die kan zingen als een nachtegaal.

 

Zonder genade stappen One PUNCH K.O. Koen en Mo, The Slayer From Marocco - The Bone Breaker in de gymzaal van de school in de ring om een strijd uit te vechten die de vriendschap tussen Mo en Koen op het spel zet. 

 

Black Out is een voorstelling die zich in het midden van de gymzaal van de school afspeelt, in een fictieve boksring. De voorstelling begint  al voordat de jongeren de gymzaal binnen komen stormen en neemt ze gaandeweg mee in het verhaal van Mo die letterlijk en figuurlijk worstelt met zijn coming out.

HEBECA

zomer 2012

HEBECA vertelt het verhaal van de Russische Viktor Vodka (Peter Tuinman) die terugkeert naar zijn geboortegrond omdat hij bang is geworden voor de grote stad Moskou. De plek waar zijn vrouw een dodelijke kogel trof, die bedoeld was voor haar echtgenoot. Viktor vlucht, samen met zijn zoon, naar de plek die hem troost biedt, hem een veilig gevoel geeft, de stad der engelen: HEBECA. 

 

Maar Viktor Vodka zou zichzelf niet zijn als zijn terugkomst zonder bombari en hoorngeschal zou klinken. In een uitgedoste koets en samen met zijn kamerheer (Feije Spoelstra - 1993 - 2014) betreedt hij het dorp van weleer. Dat blijkt een desillusie. Het dorp is precies wat het was. Geen verbetering, geen vooruitgang. Vol goede bedoelingen en met een gezonde dosis ondernemersschap bouwt Viktor de oude raketfabriek van het dorp om tot een vodka stokerij. Hij zal van HEBECA iets moois maken, iets waar iedereen werk kan vinden, geld kan verdienen, gelukkig kan zijn!

 

Maar Viktor heeft het mis en zijn droom wordt een nachtmerrie. De Hebecanen komen schoorvoetend over de drempel van de fabriek. Maar als Viktor ze een rondleiding geeft, aan het werk zet en de eerste loonzakjes uitdeelt zijn de Hebecanen verkocht. Viktor overziet pas later hoe ernstig de situatie is en dan is het voor de Hebecanen al te laat; zij willen niet anders meer! Viktor doet er alles aan om de Hebecanen te laten stoppen maar zij zijn slaaf geworden van de Vodka fabriek die Viktor heeft gesticht. Alleen het ultieme offer kan HEBECA redden! 

 

HEBECA is in de zomer van 2015 in première gegaan in de Broekspolder, onder de rook van het friese dorp Jistrum en aan de voet van het Bergumermeer. De voorstelling is door het Fonds voor Cultuurparticipatie uitgeroepen tot 'Pareltje van een Project 2012'. In HEBECA speelden onder andere Popke van der Zee, Tet Rozendal, Miranda Werkman en Hilly Harms. Samen met een grote ploeg uiterst talentvolle acteurs uit de regio. 

 

De bovenstaande scènefoto is gemaakt door Moon Saris en René den Engelsman.

Stone Mansion

Vrijdag de 13e Januari 2006

Stone Mansion, de Friestalige komische spektakelthriller die Dirk schreef en samen met Tineke Broers regisseerde, ging op vrijdag de dertiende van januari 2006 in première in buitenplaats 't Wiid in Earnewâld. 

 

De voorstelling vertelt het bizarre verhaal van John Stone, die in het Lauwersmeergebied een mega mansion liet bouwen om in isolement en ver van de menselijke beschaving een teruggetrokken leven te leiden. Omdat hij ziek was. In zijn hoofd! Verknipt door zijn labiele jeugd. Verpest door jarenlang alcoholgebruik. Ver verwijderd van etische normen en waarden, van grenzen. En dus ging hij vaak over grenzen heen, met alle gevolgen van dien...

 

Toen hij op een nacht een van zijn 'gasten' opsloot, omdat ze er zo mooi uitzag, omdat ze hem deed denken aan een verloren jeugdliefde, omdat ze geen 'nee' zei dus 'ja' zei, ging het echt mis. Hij liet haar niet los. Stone Mansion werd haar gevangenis en een kind van John Stone was het wrange gevolg. Zij wist te vluchten, na jarenlang vastgeketend in zijn gevangenis. De zoon, Riek, groeide op zonder moeder en zonder besef van een wereld buiten de mansion. Hij kwam niet verder dan het gietijzeren hek dat zijn vader had opgeworpen en een torenhoge barrière vormde. En in de jaren die volgden, en vele 'gasten' hun intrek deden, bestond de wereld van de jonge Riek voor het grootste deel uit ellende, om het zacht uit te drukken. Tot hij oud genoeg was om op eigen benen te staan en zijn vader overleed... Op mysterieuze wijze, aangetroffen in de bossen van Oranjewoud. De 'gasten' trokken weg maar Riek bleef. 

 

Riek bedacht een list, zon op wraak, de mensen die zijn jeugd tot een hel hadden gemaakt moesten boeten! Stuk voor stuk wist hij de beulen uit zijn verleden naar Stone Mansion te lokken en als makke lammeren liepen ze in zijn jarenlang uitgedachte val. 

Please reload

bottom of page